בעקבות האסון הנוראי באולמי ורסאי במאי 2001 הוקמה "ועדת זיילר" , לעניין בטיחות מבנים ומקומות המשמשים את הציבור, ומטרתה העיקרית הייתה בחינת הכשלים והמחדלים שגרמו לאסון הגדול, אותו ניתן וצריך היה למנוע.
בדצמבר 2003, לאחר בחינת הפעולות והמהלכים שנעשו לפני ובמהלך האסון, פרסמה הועדה דו"ח אשר הצביע על כשלים בולטים וחמורים הקשורים בענף הבניה בישראל, דבר אשר לימים הוביל לחיקוק תיקון 101 לחוק התכנון והבניה שמשמעותו הקמת מכוני בקרה, במטרה להבטיח את התנאים לתקינות התכן ובניה ועמידתן בהוראות הדין.
תפקידו של מכון הבקרה:
לאגד את אישורי רשויות הרישוי ובכך ליצור כתובת אחת לבקרה ועמידה בתקנות התכנון והבנייה, לרבות אישורים נדרשים (בקרים מוסמכים מרשויות הרישוי).
לייעל ולשפר את מערך מתן היתרי הבניה, התקדמות הבניה והאישורים הסופיים.
נכון להיום קיימים שישה מכוני בקרה בישראל, חלקם עוד נמצאים בשלב קבלת האישורים הסופיים על מנת שיוכלו לספק שירות מלא לציבור.
תחילה מכוני הבקרה יספקו שירותים עבור פרויקטים מעל 6 יח"ד ועד לגובה של 29 מטר בלבד, בעתיד צפויות עוד התפתחויות בנוגע לתחומי האחריות של מכוני הבקרה.
בשלב הראשוני מכוני הבקרה יהוו כתובת אחת בכל הנוגע למילוי דרישות הרשות המקומית, פיקוד העורף האזורי ודרישות כיבוי אש האזורי.
בשלב הסופי מכוני הבקרה יחליפו גם את בודקי המשרד להגנת הסביבה ובודקי משרד הבריאות ובכך למעשה ינהלו את כל בקרת התכן (שלב ההיתר) והביצוע (שלב טופס 4 ותעודת גמר) במקום אחד!
האם השינוי טוב לנו? ימים יגידו. אם נצלול לעומק התכנית, על פניו נראה שהשינוי הוא לטובה ומטרתו היא ברורה: לשפר את איכות, זמן וזמינות בקרת התכן והביצוע.
השינוי הוא שינוי גדול בפן המערכתי, הלוגיסטי והן בפן הפרסונלי ולכן יצריך תקופת הסתגלות עד ביצועו הלכה למעשה.
אנחנו בש.ז.ר ניהול והנדסה נמצאים בעיצומו של השינוי: מנתחים, ממפים ומאפיינים את אופיו של מערך הבקרה החדש במטרה לעזור לכם, לקוחותינו, לנחות נחיתה רכה ככל שניתן ולעמוד באותם יעדים שהצבתם לעצמכם עוד בטרם השינוי הגדול!